TSE’NİN 62. OLAĞAN GENEL KURULU

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) 62. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapıldı.

KOSGEB Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede, Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, OSBÜK Başkanı Memik Kütükcü’nün yanı sıra TSE Yönetim Kurulu üyeleri ve TSE delegeleri katıldı.

Bakan Yardımcısı Büyükdede, yaptığı konuşmada, “Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefine ulaşmak için tüm kurum ve kuruluşlarla ortak bir akılla hareket ettiklerini söyledi.

Enstitünün, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hedef olarak belirlediği yüksek katma değerli üretim, sanayide verimlilik artışı, yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleriyle yenilikçi mal ya da hizmetlerin üretilmesine zemin hazırladığını belirten Büyükdede, “TSE, bir taraftan girişimciliği destekliyor, diğer yandan sahip olduğu tecrübe ve deneyimle öncü rol oynuyor.” dedi.

Dünyanın büyük bir ekonomik, toplumsal, ekolojik değişim ve dönüşüm süreci yaşadığına işaret eden Büyükdede, şöyle konuştu:

“Bu süreçte dijital ve yeşil dönüşüm öne çıkıyor. Sanayi alanında bu dönüşümler, salgın süreci ve iklim değişikliğiyle ivme kazandı. Bu değişim, tüm kurum ve kuruluşların üretim yaklaşımlarını ve yönetim politikalarını dijital dönüşüme göre belirlemeleri mecburiyetini doğurdu. Ülkemizde dijital dönüşüm sürecine hızlı şekilde uyum sağlanması ve bilişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesi gerekliliğinin bilinciyle TSE, bilişim teknolojileri alanında sunduğu belgelendirme, test, eğitim hizmetleriyle, ülkemizin dijital dönüşümünde kalite ve güvenliğin artırılmasına yardımcı olmakta.”

İnşası tüm hızıyla devam eden TSE’nin Kalite Kampüsü hakkında değerlendirmede bulunan Büyükdede, “Teknolojik bilginin ülkemize transferi ile teknik alanda yetkinliklerin artırılması, milli sermayenin yurt içinde kalması yoluyla TSE’nin hizmetlerine katkı sunacak Kalite Kampüsü tamamlandığında Enstitünün yıllardır biriktirdiği deneyim ve yetkinlik üst noktalara taşınacaktır. TSE bölgenin etkin kuruluşlarından ve önemli oyuncularından biri olacaktır. Yakın coğrafyadaki kuruluşlara daha fazla hizmet verecek. Sanayi ve ticaret erbabımız birçok alandaki uygunluk değerlendirme hizmetini yerinden alabilecek.” ifadesini kullandı.

TSE HAZIRLIKLARINI YAPTI

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de yerli ürün ve yerli sertifika konusunun önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ihracatında ve dış ticaretinde yerli belgelendirmelerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Dönmez, “Ne kadar standartlarda varsanız ve kural koyan sizseniz dışarıda da sözünüz geçer ve ticaretiniz artar. TSE’nin belgelendirme ve uygunluk değerlendirme alanında çok daha aktif olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

TSE başta olmak üzere ülkenin uluslararası kurullarda temsilinin önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, şu değerlendirmede bulundu:

“Standartlar belirlenirken biz orada olursak dış ticarette de önemli kazanımlar sağlarız. Dünya artık teknik engeller dünyası, bunun farkında olmamız lazım. Türkiye’nin ihracatçısının önünü kesmek için teknik engeller konulmaya çalışılıyor. Teknik engeller konusunda uyanık olmamız lazım. Teknik engeller konusunda elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.”

“LİDERLİK EDİYOR”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise TSE’nin Türkiye’nin büyüyen üretimini kalite ve uygunluk değerlendirme boyutuyla tüketicinin güven sembolü olma misyonunu sürdürdüğünü söyledi. Bakanlık olarak Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna TSE’nin tecrübesiyle verdiği ve vereceği katkının önemli olduğunu vurgulayan Kacır, “Raylı sistemlerden Türkiye’nin otomobiline kadar kritik projelerimizde TSE’nin imzası bizlere katkılar sundu. TSE, bugün verdiği hizmetler ve geniş faaliyet alanıyla bölgemizdeki ülkelere, Türk devletlerine ve İslam dünyasına liderlik ediyor.” dedi.

Kacır, TSE’nin dijital dünyaya ayak uydurma noktasında, Türkiye’deki bilişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesi ve endüstrisi anlamında önemli bir iş birliğine imza attığını belirterek, “TSE, bilişim teknolojileri alanında sunduğu belgelendirme, test ve eğitim hizmetleriyle, ülkemizin dijital dönüşümünde kalite ve güvenliğin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Enstitü bu alanda verdiği eğitimlerle, kuruluşların üretim/hizmet modellerinden yönetim kültürüne, müşteri ilişkilerinden tedarik zincirine kadar tüm uygulamalarını dijitalleşme sürecine uygun şekilde gözden geçirmelerini ve buna adapte etmelerini sağlamaktadır.” dedi.

“ÜRETİM EKOSİSTEMİNİN PARÇASIYIZ”

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Enstitünün, Türk sanayicisinin yüksek kalitede üretim yapmasının, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet sağlayarak küresel pazara kolayca girebilmesinin anahtarı konumunda olduğunu bildirdi.

Faaliyetlerini gerçekleştirirken sanayicilerle yaptıkları işbirliklerinin en büyük enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Şahin, “Üretim ekosisteminin bir parçası olarak, sanayicimizle ve üreticilerimizle bir takım halinde çalışarak, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetlerimizle ekonomimizin gelişimine ve rekabet gücünün artışına katkı sunmak, yeniliklere açık bir şekilde kurumsal kapasitemizi artırmak, hizmet yelpazemizi genişletmek üzere adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TSE’nin geçen yıl gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin de bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:

“Geçen yılki faaliyetler çerçevesinde Enstitümüz yaklaşık 21 bin ürün, 7 bin sistem, 30 bin hizmet yeri belgesi, 25 bin eğitim sertifikası, ulaşım ve lojistik alanında yaklaşık 210 binin üzerinde belge düzenlemiştir. Muayene-gözetim alanında da 205 bin rapor, 110 binden fazla deney ve kalibrasyon sertifikası hazırlayarak, milli standardizasyon altyapımıza da yayınladığı 37 bin 500 standartla katkı sağlamıştır. İthalat denetimleriyle ülkemize giren ithal ürünlerin, asgari güvenlik koşullarını sağlamasına yönelik uygunluk değerlendirme faaliyetlerini de yürütmekteyiz. 2022’de vatandaşlarımızın güvenli ürünlere ulaşımı için ithalat konusunda 45 bine yaklaşan denetim gerçekleştirdik, denetimlerimizle standartlara uygun olmayan ürünlerin ülkemize girişine engel olduk.”

YERLİ SERTİFİKA ÇAĞRISI

TSE’nin güçlenerek yoluna devam etmesinin, ülkenin sanayisinin de aynı doğrultuda ve sürdürülebilir biçimde güçlenmesini sağlayacağını vurgulayan Şahin, “Ekonomide küresel bir rekabetin yaşandığı günümüzde ekonomimizin çıkarları için yerli ürün ve yerli sertifika çağrısında bulunmak istiyorum. TSE olarak, sanayi stratejimizle uyumlu yerli ve yenilikçi planlama içinde, ülkemizdeki kamu ya da özel sektörün gerçekleştireceği büyük yatırımların uygunluk değerlendirme hizmetlerine talibiz. Amacımız sanayicilerimizin uygunluk değerlendirme alanındaki dışa bağımlılığını azaltarak, nükleer sektörlerde olduğu gibi yabancı rakiplerimizi geride bırakarak teknolojiye ve bilgiye sahip olmak istiyoruz. Ülkemizin standartlara uygun, kaliteli ve sertifikalı ürün üreterek, ürettiğini satarak rekabet gücünü artırabileceğine, güçlü bir üretim ekosistemi kuracağına inanıyoruz. Kaliteli, güvenli ürün ve hizmetin öne çıktığı bu dönemde standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetlerimizle, TSE logolu belgelerimizle üretici ve tüketicilere kaliteli hizmet sunulması gayretindeyiz.” dedi.

Genel Kurulda, 2022 yılının kesin hesap bütçesi kabul edilirken 2023 yılı bütçesine ilişkin bilgi verildi.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler